вторник, 14 януари 2014 г.

Изходни трансформатори за лампови усилватели



Изходни трансформатори с приведен аноден товар 5к и вторична намотка за 4 и 8 омови озвучителни тела. Резистивно съпротивление на първичната намотка - около 286 Ohm. Индуктивност между 9 и 10H. Предназначени са за работа с токове до 50 mA. Подходящ за лампи EL84/6П14П, 6П18П, 6П23П, 6П43П, 6П6С, QQE03-12, 6Ф3П, 6Ф5П, 6Ф6С, ECL82, ECL86 и мн. др. с анодна мощност до 20W. Изработени са от качествена двойна СС-кор стомана (Double CC-core).
Трансформаторите са навити от опитен майстор на трансформатори с подходящо секционеране за гарантиране на високи показатели.
Възможно е при предвалителна заявка да бъдат навити с приведен аноден товар 7к или 10к.

 По-долу, снимки до изходен трансформатор от радиола Ригонда, с оглед да се добие представа за големината на трансформаторите.

По-долу, снимки до захранващ  трансформатор от радиола Акорд.

Вече има отзиви от колега от bgaudioclub. Колегата Интелман е вързал трансформаторите на "монтажно шаси" с изходни лампи PCL86 /схема Пиколо/.
1,2мА на триода и 36мА на пентода в триодно.
Както сам се изрази са свирнали супер. Снимката е публикувана с негово съглание.
Трансформатирите са изпробвани и с лампи 6п6с на 46 мА.
Осигуриха блестящ перформънс в комбинация с тази музикална лампа.


Често задавани въпроси:
- Относно секционирането. 
Трансформаторите са секционирани несиметрично, в зависимост от концентрацията на магнитното поле. Съответно вторичната е в най-концентрираната му част.
Всеки майстор си има тайни относно секционирането, както в случая, но от разговори с него добих представа за секционирането, а именно: - слой вторична, два слоя първична, слой вторична, три слоя първична, слой вторична, три слоя първична и т.н.
- Относно честотната характеристика.
Направено е измерване на стъпалото с 6п6с в столична фирма. При -3 дб 10 херца - 37 килохерца. При -0,5 дб 17 херца - 28 килохерца. Разбира се тук трябва да бъде отчетено, че стъпалото е изградено с около 2 на сто коефициент на катодна обратна връзка.
Първоначално се опитах с моя генератор и осцилоскоп да направя някакво измерване на трансформаторите в домашни условия, без да са вързани към стъпало, на което майстора остро се възпротиви. Както той сам се изрази на шега - "на сухо" трансформатори не се мерят. При включване в усилвател и протичане на подмагнитващият ток индуктивността нараства неколкократно и резултатите са съвсем различни.
Kаправих проверка и с реномирани изходни трансформатори, произведени и продавани в България. Не се получиха добри резултани при измерване без да са включени в изходно стъпало.

Ето и едно филмче с измервания на ниските честоти, които направих в домашни условия.
Генераторът ми е с долча честота 30 херца. При 30 херца трансформаторите нямат абсолютно никакъв спад в размаха на вторичната.



Междувременно изпробвах работата на изходните трансформатори и с ECL82 - специално конструирана аудиолампа. Включва триод и пентод в един балон.
С препоръчаните от производителя на лампата стойности на резисторите в изходното стъпало измерих 33 мА.
За звука мога да кажа, че ме изненада с мощността. Не очаквах от тази лампа да засвири така силно, и в същото време приятно и качествено.
Опитах се да заснема кратко филмче с мобилния телефон.






4 коментара:

  1. Напълни ми душата! За амчето с 6П6С като крайна и триод 6Н2П като предусилвател трафа просто спи! Хвала на майстора защото не останаха много като него!
    Поклон пред златните му ръце!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. здравейте, как може да се свържа със стоян цонев?благодаря предварително

      Изтриване
  2. Може ли да пренавиете такъв трансформатор и колко ще струва? Имам 2, но единият прекъсна. Как мога да се свържа с вас?

    ОтговорИзтриване
  3. На последната схема , когато се включва обратната връзка ще работи ли , щом шунтиращия катоден кондензатор на първата лампа си остава ? Не мисля ...

    ОтговорИзтриване