сряда, 3 април 2013 г.

6С33С - втори проект "Singing Queens"

И ето, че реализирах втори усилвател с тази ненадмината певица, лампата 6С33С. Наскоро завърших SE проект с такава лампа, който пожъна голям успех сред аудиофилските среди и хора с богат слушателски опит. Педвидливо скроих и нарязах детайли за сглобяване на кутия за втория ми проект с тази лампа.
SE усилвателят с 6С33С съчетава в едно качеството, присъщо на SE топологията и много висока изходна мощност.
                                 

"Singing Queens" - трите шипа отгоре на лампите наподобяват корони.

Input Impedance:50KΩ
Output Power: 12,5 W, Class А
Iuput Sensitivity: 0,5 V
Output Impedance:4Ω and 8Ω
Frequency Response:15…35 000 Hz (-3 dB), 20…28 000 Hz (-0,5 dB)

Снимка на първия ми проект с тази лампа.

Тук колега с богат  слушателски  опит е дал описание на някои от  усилвателите ми, вкл. и този Прослушване на усилвателите ми

И снимки на новия проект


Усилвателят е направен по модерна HI-END схема, при която се повишават изходните параметри. Разширена е честотната лента, като е постигната изключително изравняване на АЧХ. Снижават се хармоничните изкривявания и фазовите измествания.


 При втория проект е променен дизайна, въпреки, че е запазено разположението, топологията и оригиналната ми схема. Поръчано е стъкло, специално огъното за проекта, по мой шаблон.


Изходните трансформатори са реализирани на Double CC-core френско производство и подходящо секциониране. Предвидена е наботка за катодна обратна връзка в изходното стъпало. Кутиите на изходните трансформапори са по-компактни, въпреки, че новите изходни трансформатори са с малко по-голямо сечение - 17 квадрата.


Крайната лампа 6С33С е с фиксирано преднапрежение. 
Предвидена е възможност за промяна на преднапрежението чрез тримери, достъпни от горната страна на усилвателя. По този начин потребителят може да настрои усилвателя по свой вкус на звучене и изходна мощност от 8 до 15 вата. Според моят вкус и възприятия, усилвателят свири най-добре при изходна мощност около 12,5 вата.
Промяната на постояннотоковата съставка, както при първия проект се следи на стрелкови уреди на предния панел. 
Предвидено е дискретно осветление на ретро-скалите.


Филтриращите кондензатори са Сименс и са изведени извън кутията с оглед по-доброто им охлаждане. Заложен е по-мощен захранващ трансформатор - 400 вата.Изградени са 2 отделни захранавания с от 2 независими анодни намотки на захранващият трансформатор. Влажени са качествени дросели и в двете изправителни вериги.
За гарантиране на наистина кристален звук са вложени специални аудиофилски кондензатори  MCap - Mundorf 
Окабеляването е с посребрен меден проводник на Valab. Спойките са със сребросъдържащ тинол на Stannol.
Амплитудно-честотната характеристика на усилвателя е изключително линейна в целия чуваем диапазон.


За звука - топъл и детайлен звук. Мощен и чист фундаментален бас. Приятни вокали, нежни и фини високи. Балансирано и точно звучене с отлична микродинамика и детайл. Изключинелво комфортен звук, покриващ всички показатели за усилвател "екстра класа".







Няма коментари:

Публикуване на коментар