четвъртък, 20 ноември 2014 г.

Дъмпинг фактор



Дъмпинг фактор
Когато мембраната на високоговорителя вибрира, тя задейства и бобината на говорителя, като микрофон и генерира на електрически сигнал. Генерирания сигнал е обратно Електро Движещо Напрежение. Това е електрически сигнал, който протича през кабела до изхода на усилвателя и след това се връща в говорителя. ЕДН е с обратен полеритет на движението на говорителя и индуцирането в намотката на говорителя намаля инерцията на мембраната му. Когато мембраната на говорителя се движи напред ЕДС дърпа говорителя назад и обратно.

Дъмпинг фактор – величина, която изразява способността на усилвателя да контролира движението на говорителя. Усилвателите изпращат електрически изпулси към бобините на говорители и в резултат се задвижва мембраната. Когато сигнала прекъсне, говорителя е набрал инерция и не спира веднага, което води до изкривяване и неточности в звуковата картина.

Дъмпинг факторът е равен на товарния импеданс, разделен на импеданса на изхода на усилвателя. Ако импеданса на говорителя е 8 ома, а импеданса на изхода на усилвателя е 0,01 ома, то дъмпинг фактора е 800. Импеданса на говорителя, и импеданса на изхода на усилвателя варират с различните честоти на звуковата картина, както и дъмпинг фактора заедно с тях.
Колкото по-малък е импеданса на изхода на усилвателя, толкова по-голям е дъмпинг фактора. Дъмпинг фактор равен на 1000 се счита за висок. 



Как можем да изчислим дъмпинг фактора на своя усилвател.
Трябва да изчислим първо изходното съпротивление на усилвателя. При еднакъв входен сигнал измериме напрежението на изхода без натоварване Ео и с натоварване U при определено съпротивление R на ОТ и кабела. Така получаваме ro.
И вече стигаме до коефициента на демпфиране /дъмпинг фактора/, който е отношение на съопротивлението на товара и изходното съпротивление на усилвателя.
Заключение.
Ламповите усилватели обикновено имат нисък ДФ, около 3 до 10.
Транзисторните имат ДФ над 30.
Затова ламповите усилватели имат по-слаб контрол над басовият говорител.
Баса „не може да спре”.
Това създава усещане за за по-силен бас.
Разбира се има и изключения.
При двутактните стъпала, където обратната връзка е приемлива, с примерно 20dB ОООВ усилвател с EL-34 има дъмпинг фактор от порядъка на 50.



Няма коментари:

Публикуване на коментар